“Sorunun çözümünü üretmesi gereken yerler hala sorunun peşinde koşarsa bir arpa boyu yol alamayız.”

“Sorunun çözümünü üretmesi gereken yerler hala sorunun peşinde koşarsa bir arpa boyu yol alamayız.”
Yayınlama: 30.11.2024
3
A+
A-

Bursa’nın Nilüfer İlçesine bağlı Beşevler Mahallesinde yer alan 15 Temmuz İlkokulunun, 6 Şubat depreminden sonra güçlendirilme gerekçesiyle boşaltılarak tahliye edilmesi kararı verilmişti. Okula 2 yıldır tek çivi çakılmadığına dair iddiaları yalanlayan MEB’e, mahalle muhtarı Erol Yılmazer’den yanıt geldi.

15 Temmuz İlkokulu mağduriyetinde iddiaları yalanlayan MEB’e, muhtar Yılmazer’den yanıt geldi

6 Şubat depremlerinin ardından güçlendirme gerekçesiyle tahliye edilen 15 Temmuz İlkokulu öğrencileri iki yıla yakın bir süredir mağduriyet yaşıyor. 15 Temmuz İlkokulu öğrencilerinin çevredeki diğer okullara zorunlu nakillerinin gerçekleştirmesi hem eğitim kalitesinin düşmesine hem de okul nüfuslarının artmasına sebep oldu.

Beşevler Mahalle Muhtarı Erol Yılmazer, geçtiğimiz hafta Herkes Duysun muhabirine yaptığı açıklamada, “Boşaltılan okulumuz için bir arpa boyu yol alınmadı.” ifadelerini kullanmıştı. Konu hakkında MEB yetkilileri ise Muhtar Yılmazer’in iddialarını yalanlayarak yazışmaların sürdüğünü, projenin çizildiğini ve bakanlıktan onay beklendiğini belirtmiş fakat fiilen yapılan veya yapılmayan işlere ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmamıştı.

“BİR ARPA BOYU YOL ALAMAYIZ”

MEB’den yapılan açıklama sonrası Herkes Duysun’a yeniden açıklamalarda bulunan Muhtar Yılmazer ise sözlerinin arkasında olduğunu belirtti ve “Sorunun çözümünü üretmesi gereken yerler hala sorunun peşinde koşarsa bir arpa boyu yol alamayız.” dedi.

Muhtar Yılmazer, 6 Şubat depreminden sonra zeminde üçüncü derece jelleşme olduğu bilgisi doğrultusunda okulun boşaltılması ve tahliye edilmesi kararının verildiğini söyledi. Yılmazer, süreç başladıktan sonra da dönemin yöneticileri tarafından kendilerine yazışmaların sürdüğünü söylendiğini kaydetti.

Yılmazer, “Bir önceki eğitim öğretim yılı başında okulu ziyaret eden dönemin milli eğitim yetkililerine sorulduğunda, çok önemli bir sorunun olmadığını, dolayısıyla da ikinci eğitim öğretim dönemine yetiştirilebileceği söylenmişti. Okul müdürü, ilçe milli eğitim müdürü, şube müdürü ve il milli eğitim müdürünün olduğu bir ziyaret esnasında bu durum görüşülmüştü.” dedi.

“EĞİTİMDE CİDDİ SORUNLAR YAŞIYORLAR”

15 Temmuz İlkokulunda okuyan yaklaşık 2 bin öğrencinin çevredeki 4 farklı okula dağıtıldığını kaydeden Beşevler Mahalle Muhtarı Yılmazer, “Öğrenciler burada iken tekli öğretim görülüyordu. Çevredeki dört tane okulda da tekli öğretim varken ne yazık ki o kurumlar da çiftli öğretime geçmek zorunda kaldı. Dolayısıyla üç bine yakın oradaki öğrenci ve iki bine yakın da 15 Temmuz İlkokulundaki öğrenciler olmak üzere toplamda beş bin öğrenci tekli öğretimden ikili öğretime geçmek mecburiyetinde kaldı. Eğitimde ciddi sorunlar yaşıyorlar. Dolayısıyla özellikle 15 Temmuz İlkokulundaki öğrenciler Ali Karasu’ya ya da diğer okullara ulaşım sağlamak için servis kullanmak durumunda kalıyor. Servisler ise ciddi bir maliyet. Birçok velinin de iki çocuğunu birlikte servise bindirdiğini düşünürsek durum vahim. Servis ücretleri de ortada.”

“SÖYLEDİKLERİMİN ARKASINDAYIM”

Daha önceki açıklamalarının arkasında olduğunu vurgulayan Muhtar Yılmazer, “Biz yol kat edilmedi dedik. Evet, sözümün arkasındayım. Çünkü bizi bilgilendiren bir iletişim kanalı yok. Ben bir mahalle muhtarı olarak konu hakkında Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile zoraki, bir sefer görüşebildim. Kendisi yine ‘Takip ediyoruz, yapacağız, edeceğiz.’ gibi söylemler kullandı. Net bir açıklama yapmadan sadece yazışmaların devam ettiğini söyledi.” dedi.

“MUHATAP BULAMIYORUZ”

Okulun altı bloklu olması sebebiyle yeni proje çiziminin uzun sürebileceğinin söylendiğini kaydeden Muhtar Yılmazer, “Kaymakamımızın duyarlılığı ile Uludağ Üniversitesinde İnşaat Mühendisliğinden gelen desteklerle o projeler çizildi ama hala sorunun ne olduğu belli değil. Bize ilk söylenen zeminde üçüncü derece jelleşme olduğuydu ve okulun geçici olarak boşaltılacağı söylendi. Dönemin yöneticileri tarafından aktarılan bilgiler bu doğrultudaydı. Hatta bir ay sonra bile okula dönülebileceği söylenmişti ama iki yıla yakın bir süre geçmesine rağmen hala sorunu net olarak kimse bilmiyor. Çünkü kimse açıklama yapmıyor. Muhatap bulamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIKLI BİLGİ AKTARILMIYOR”

Nilüfer ilçe kaymakamının 15 Temmuz İlkokulu konusunda oldukça duyarlı olduğunu dile getiren Muhtar Yılmazer, “Kaymakamımız bu konuda devlet adamı edasıyla süreci ciddi anlamda ilgiyle takip etti ve Uludağ Üniversitesinin İnşaat Bölümü mühendislerinden de destek alarak yeni bir proje çizilmesi ve sonrasında da Ankara’dan ödenek bekleme gibi bir süreç anlatıldı. Kaymakamımızın kendisi ile yaptığımız istişareler sonucunda bize verilen net bilgi budur ancak Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünden herhangi bir cevap alamadık. Bunun dışında ne okul müdürlüğüne ne velilere ne mahalle muhtarı olarak bana bu konuda sağlıklı bilgiler aktarılmadı ve iletişim sorunu yaşamaktayız.” şeklinde konuştu.

“OKULU FETÖ’NÜN GERİ ALACAĞI İDDİALARI ASILSIZ”

15 Temmuz İlkokulunun, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından devlet tarafından el konulan FETÖ okullarından biri olması sebebiyle ortaya atılan iddialara ilişkin de açıklamalarda bulunan Yılmazer, “Yetkililer konu hakkında açıklama yapmayınca asparagas haberler ortaya çıkıyor. Okul FETÖ’den alındığı için FETÖ’nün tekrar geri alacağı gibi söylentiler ortaya çıktı. Bunların hiçbiri doğru değil. Burası tamamen mevzuat probleminden dolayı bu kadar ötelenmiştir.” dedi.

“POLEMİK ÜRETMEMELİ, VATANDAŞI BİLGİLENDİRMELİ”

Yetkilileri vatandaşlara, mağdur öğrenci ve velilere doğru bilgi aktarmaya davet eden Beşevler Mahalle Muhtarı Erol Yılmazer, “Amacım birilerini suçlamak değil ama iş bilmez yöneticilerinin de işini doğru yapmamasından kaynaklı birtakım sorunlar yaşanıyor. Burada polemik yaratmanın bir anlamı yok. Herkes kendi üzerine düşeni yapmalı. Çözüm merkezleri çözüm üretmek adına elinden gelen her ne varsa ortaya koymalıdır. Polemik üretmemeli, vatandaşı bilgilendirmeli, yöneticiyi de bilgilendirmelidir. Sorunun olduğu yerde çözümün de olduğunu biliyoruz. Sorunun çözümünü üretmesi gereken yerler hala sorunun peşinde koşarsa bir arpa boyu yol alamayız diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Beşevler Mahalle Muhtarı Erol Yılmazer, vatandaşa hizmet verecek olan yetkililerle halk arasında köprü vazifesi gördüklerini kaydederek bu konuda da çözüm üretmek için aracılık ettiklerini vurguladı. Yılmazer ayrıca, bir an önce sorunun çözüme ulaştırılmasını ve yaklaşık iki bine yakın öğrencinin bir an önce okuluna kavuşturulmasını talep etti.

“MAKSADIMIZ ÜZÜM YEMEK, BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL”

Mağdur öğrenci ve ve aileler adına yetkililere ulaşmaya çalıştıklarını fakat bir sonuç elde edemediklerini kaydeden Beşevler Mahalle Muhtarı Erol Yılmazer şöyle konuştu:

“Burada birilerini suçlamak ne bize yakışır ne de ülkemizin kurumlarını yönetenlere. Sonuçta önemli olan üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Biz üzüm yemeye çalışıyoruz. İki bine yakın öğrencinin bir an önce okuluna kavuşması beklentimizdir. Diğer okullardaki öğrencilerimizi de hesaba katarsak toplamda beş bine yakın öğrencimizin eğitimdeki aksamalarının ortadan kalkmasını talep ediyorum.”

“ACİL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

15 Temmuz İlkokulunun boşaltılmasının ardından öğrencilerin bir kısmı Mehmet Aras İlkokuluna nakledildi. Bu durum ise Mehmet Aras İlkokulu velilerini de mağdur etti. Mehmet Aras İlkokulu öğrencilerinden birinin velisi, “Deprem sonrası okulumuza birinci ve ikinci sınıflar geldi. Okulumuz yarı zamanlı eğitime geçti ve etütlerimiz kaldırıldı. Okulda yeterince yer olmadığı için sıkışık bir eğitim ortamı oluştu. Yetkililerden bu sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Okulda herhangi bir tadilat çalışması yapılmadı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığından bu konuda acil çözüm bekliyoruz.” dedi.

 

Kaynak: Gülsün Arslan

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: Habermatik Medya !!